25/7/06

Litoralul, sufocat de turisti


O suta de mii de turisti s-au inghesuit pe plaja.Sfarsitul de saptamana a adus pe litoral aproximativ 100.000 de turisti romani si straini. Pe Drumul National 39, care leaga Mangalia si restul statiunilor sudice de restul tarii, automobilele venite din toata tara au circulat bara la bara, situatia fiind aceeasi pe soselele litoralului.
Hotelierii au fost foarte multumiti de numarul de turisti sositi in aceasta perioada la mare, existand chiar posibilitatea ca sezonul sa se dovedeasca, la urma urmei, unul cu ceva profit, in ciuda criticilor aduse litoralului romanesc.
Cei aproximativ 100.000 de turisti, unii de week-end, altii veniti pe litoral in sejururi de minimum o saptamana, au impanzit si plajele. Inghesuiala nu prea a fost pe plajele neamenajate, cum sunt cele de la Olimp sau Cap Aurora, dar, cea mai mare concentrare de turisti pe metrul patrat se putea observa in Mangalia, Saturn, Neptun, Jupiter sau Costinesti.
Viermuiala pe plaja
Turistul venit la mare cu "cearsaful" si-a gasit un locsor pe nisip cu foarte mare greutate, inghesuindu-i pe cei deja sositi aici. Prosop langa prosop, pe langa care deseori nu poti calca, trupuri aproape lipite unul de celalalt, acesta a fost tabloul de ansamblu al celui mai aglomerat sfarsit de saptamana pe litoralul romanesc.
Nici sezlongul nu garanta mai multa intimitate. Asta pentru ca patronii plajelor concesionate au lipit sezlongurile stans unul de celalalt, fara a tine cont de cei cativa metri "regulamentari" ce ar fi trebuit sa revina fiecarui turist in parte.
Au venit la mare cu obiceiurile de-acasa
La Saturn si Mangalia sunt si cei mai multi turisti sositi in sudul litoralului. De aceea, plajele, tocmai pentru ca nu au prea multe dotari, se bucura de cei mai multi "clienti".
Turistii nu vin insa la mare fara propriile obiceiuri. Pe plaja acestia sparg seminte, iar cojile le arunca direct pe nisip, fumeaza continuu aruncand chistocurile tot pe nisip, iar cainii cu sau fara stapan se racoresc si ei in apa marii, desi teoretic este interzis acest lucru.
In plus, comerciantii de bratari din melci "Made in Thailand" si de "namol de Techirghiol", majoritatea minori tuciurii, te imbie sa le cumperi marfa, sub ochii mai mult decat ingaduitori ai politistilor de pe plaja.
Cum la finele saptamanii apele marii au fost destul de involburate, salvamarii au vaslit continuu pentru a preveni eventuale incidente, dar, de cele mai multe ori, insotiti de cate o "sirena" sau chiar mai multe.
Teribilistii i-au exasperat pe salvamari
Vremea pe litoral, la acest final de saptamana, a fost superba: peste 35 de grade Celsius in aer si o apa cu o temperatura de peste 24 de grade Celsius. Din pacate, marea a fost deosebit de agitata.
Pe toate foisoarele salvamarilor de pe litoral au fost arborate steagurile rosii sau albastre care semnifica "risc mare conditii improprii pentru inot". Din pacate, multi au ales sa isi riste viata in mod constient.
Salvamarii au intervenit pentru sute de turisti, pe care fie i-au resuscitat dupa ce fusesera luati de valurile de peste trei metri, fie i-au scos, chiar si cu sila, din apa involburata.
Marea nu are preferinte
"Chiar azi am scos cu forta, din valuri, pe unul dintre acestia, l-am luat la foisor si am incercat sa discutam cu el, ca nu are rost sa se inece in plin concediu.
Ne-a spus ca stie sa inoate foarte bine ca a venit la mare sa se distreze, nu sa stea pe mal, cu gura salvamarilor pe el. Noi nu putem, prin lege, sa ii obligam sa nu intre in mare pe turistii care vor cu tot dinadinsul sa faca acte de bravada, ii sfatuim prieteneste si cam atat", declara Marian, un salvamar in statiunea Jupiter.
Bilantul persoanelor decedate in acest week-end in apele marii a ajuns la cinci - un bucurestean de 39 de ani, inecat la Mamaia, un tulcean de 27 de ani, luat de valuri la Neptun, o persoana de 47 de ani, din satul Schitu, comuna Costinesti si un cuplu de tineri moldoveni, luati de ape la Eforie.


Sursa: Evenimentul Zilei


MAY THE FORCE BE WITH YOU

Δεν υπάρχουν σχόλια: