Ο δίσκος της Φαιστού
Ο δίσκος της Φαιστού βρέθηκε το 1908 στα ερείπια του παλαιού Μινωϊκού ανακτόρου της Φαιστού στην Κρήτη. Χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ. περίπου. Είναι φτιαγμένος από πηλό, η μέση του διάμετρος είναι 16 εκ. και το πάχος του 2.1 εκ. Η μυστηριώδης του επιγραφή αποτελείται από 241 σύμβολα, 122 στην πλευρά A και 119 στην πλευρά B, σε σπειροειδή διάταξη. Τα 45 διαφορετικά σύμβολα τυπώθηκαν στον πηλό και μετά ο δίσκος ψήθηκε στη φωτιά. Γι αυτό το λόγο ο δίσκος της Φαιστού αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας.
Αναρίθμητες προσπάθειες έχουν γίνει για την αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού, χρησιμοποιώντας τελείως διαφορετικές μεθόδους και καταλήγοντας σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα για το σκοπό, το περιεχόμενο του και τους δημιουργούς του. Για μια συλλογή από τέτοιες προσπάθειες δες αυτή τη σελίδα.
Πρόσφατα η Έφη Πολυγιαννάκη δημοσίευσε στην Ελλάδα ένα βιβλίο με τίτλο "Ο δίσκος της Φαιστού μιλάει Ελληνικά" (2000, 3η έκδοσις, Εκδόσεις Γεωργιάδη, Ακαδημίας 84, Αθήνα και στα βιβλιοπωλεία) . Το βιβλίο επίσης μεταφράζεται από το Δρ. Θ.Αντίκα και σχεδιάζεται να εκδοθεί σε άλλες χώρες μέσα στο 2004).
Σε αυτό το βιβλίο παρέχει πειστικά επιχειρήματα για το ότι ο δίσκος της Φαιστού γράφτηκε σε ένα συλλαβικό σύστημα γραφής μιας αρχαίας Ελληνικής διαλέκτου. Σύμφωνα με την αποκρυπτογράφησή της, το περιεχόμενο του κειμένου είναι θρησκευτικό. Όπως αναφέρει η συγγραφέας:
"Από την 3η π.Χ. χιλιετία ως τα μέσα της 2ας περίπου με κέντρο την Κρήτη άνθισε ένας Αιγαίος πολιτισμός αυτόφωτος και πρωτότυπος, που όμοιό του σε επίπεδο δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε η ανθρωπότητα! Ποιοί ακριβώς ήσαν, όμως, οι δημιουργοί του Μινωϊκού πολιτισμού; Ποιά είναι δηλαδή η φυλετική ταυτότητα και η καταγωγή τους, και ποιά γλώσσα εν τέλει κρύβεται πίσω από τα μυστηριώδη Κρητικά ιερογλυφικά, την άγνωστη Γραμμική γραφή Α και την κυπρομινωϊκή;
Στο παρόν βιβλίο πιστεύω ότι δίνονται οι απαντήσεις στα σοβαρά αυτά ερωτήματα. Νέες τεκμηριωμένες θέσεις θα ταράξουν τα ήρεμα νερά της επικρατούσης ιστορικής αντιλήψεως σχετικώς με τα παραπάνω θέματα, η οποία όμως ούτως ή άλλως εστηρίζετο σε κάποια επισφαλή επιχειρήματα, παραμένοντας καθηλωμένη σε μια αρχική διατύπωση. Το βιβλίο έχει δομή "πυραμίδος", με κορυφαίο λίθο την μέθοδο αναγνώσεως του αινιγματικού κειμένου του πασίγνωστου μνημείου της κρητικής ιερογλυφικής γραφής, του Δίσκου της Φαιστού!"
(Brexians lair)
1 σχόλιο:
Πολύ ωραίο το ποστ!
Ο δίσκος της Φαιστού με έχει σαγηνεύσει κι έχω κάνει πολλές συζητήσεις γιαυτόν σε κάποιο
φορουμ (παλιότερα).
Φιλιά!
Δημοσίευση σχολίου