21/7/06

10 zile de razboi: Libanul distrus, Hezbollahul intact

Acestea au avut loc in urma unei incursiuni a armatei israeliene contra pozitiilor detiunte de combatantii Hezbollah in apropierea granitei cu Israelul.
Potrivit unui comunicat al armatei israeliene, doi militanti ai Hezbollah au fost ucisi, in timp ce trei soldati israelieni au fost raniti. Aviatia militara israeliana si-a continuat raidurile in estul Libanului, unde doi civili au fost raniti. In zorii zilei, circa 20 de avioane au participat la un bombardament masiv asupra unui presupus buncar al Hezbollahului, in sudul capitalei Beirut.
Peste 20 de tone de bombe au fost lansate asupra obiectivului vizat, insa miscarea Hezbollah afirma ca nu era vorba despre un buncar, ci despre o moschee in constructie. Surse israeliene afirmau ca acolo se ascundeau lideri ai gruparii, inclusiv seicul Hassan Nasrallah, informatie dezmintita prompt de Hezbollah.
Gruparea siita libaneza a anuntat ca rachetele sale ar fi lovit ieri sediul comandamentului militar israelian de la Safed, precum si orasele Tiberiada si Carmiel. Cu o seara in urma, doi copii au fost ucisi dupa un atac al Hezbollah asupra orasului Nazareth.
Bilantul violentelor de pana acum se ridica la peste 300 de morti in Liban si 29 de militari si civili ucisi in Israel.Exista temeri privind declansarea unei crize umanitare de proportii, in conditiile in care peste 500.000 de libanezi au fost nevoiti sa se refugieze din calea bombardamentelor.
Degradarea situatiei din Liban a determinat-o pe Louise Arbour, inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, sa avertizeze ca actuala ofensiva s-ar putea incadra la crime de razboi. Referindu-se la numarul mare de victime, Arbour a atras atentia ca "persoanele aflate in pozitii de comanda si control ar putea fi inculpate pentru crime".
Washingtonul, somat sa intervina
Pe plan diplomatic, creste presiunea internationala vizand incetarea ostilitatilor din Orientul Mijlociu. Numerosi lideri europeni, precum si secretarul general al ONU, Kofi Annan, si-au inmultit apelurile la incetarea ostilitatilor, apeluri adresate atat partilor in conflict, cat si administratiei americane, singura in masura sa determine Israelul sa opreasca ofensiva.
"Cei care au influenta pentru a ajuta la rezolvarea crizei trebuie sa o faca repede, imediat, acum. Fiecare zi conteaza", a declarat inaltul reprezentant UE pentru politica externa, Javier Solana, la capatul unui turneu in Orientul Mijlociu.
Demnitarul european urma sa impartaseasca acest punct de vedere secretarului american de stat Condoleezza Rice, in cadrul intalnirii programate sa aiba loc joi seara la New York, la care urma sa participe si secretarul general al ONU, Kofi Annan.
Pe agenda discutiilor figureaza cererea Israelului privind crearea unei zone-tampon de 15 kilometri in sudul Libanului si trimitrea unei forte internationale in regiunea de conflict. Analistii apreciaza ca abia dupa clarificarea acestor aspecte, Rice va pleca in mult-asteptatul turneu in Orientul Mijlociu.
Ofensiva impopulara si ineficienta
Cele noua zile ale ofensivei israeliene in Liban nu par sa fi dat rezultatele scontate, scrie agentia France Presse, citand opiniile unor experti de la Ierusalim.
Atacurile sustinute ale armatei israeliene nu au reusit sa reduca frecventa tirurilor Hezbollah, sa decapiteze conducerea miscarii siite si nici sa-i goneasca pe militanti din regiunea de frontiera. "Este evident ca Israelul este intr-o situatie proasta. Tsahal (armata israeliana - n.r.) si-a supraestimat capacitatea de a distruge Hezbollahul", apreciaza analistul militar Reuven Pedatzur.
De aceeasi parere este si politologul Shaoul Mishal, specialist in miscarile islamiste, de la Universitatea din Tel Aviv. "Hezbollahul pare sa reziste, iar moralul lor pare intact", spune el, adaugand ca este o greseala sa crezi ca miscarea va putea fi distrusa doar pe cale militara.
Sursa: Evenimentul Zilei

Δεν υπάρχουν σχόλια: