22/7/06

Μόλις 7.500 τίγρεις απομένουν στον πλανήτη

Σε διάστημα μόλις μιας δεκαετίας, οι περιοχές όπου ζουν τίγρεις έχουν συρρικνωθεί κατά 40%, και πλέον μόλις 7.500 από τα αιλουροειδή απομένουν σε όλο τον κόσμο, δείχνει έρευνα της WWF.
Η τίγρη ζει σήμερα μόλις στο 7% των περιοχών όπου κυριαρχούσε μέχρι πριν από μερικούς αιώνες, επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση. Σημαντικότερες απειλές η καταστροφή των φυσικών της ενδιαιτημάτων αλλά και η λαθροθηρία, καθώς ορισμένα τμήματα των τίγρεων χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές θεραπείες στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, για πρώτη φορά αναγνωρίζει 76 περιοχές, κυρίως στην Ασία, όπου είναι πιθανότερο να επιτύχουν οι προσπάθειες προστασίας. «Πολλές σημαντικές περιοχές έχουν αγνοηθεί όσον αφορά τη χρηματοδότηση, κυρίως επειδή δεν υπήρχε μέθοδος για τη συστηματική αναγνώριση των περιοχών με υψηλό δυναμικό προστασίας» αναφέρει το κείμενο.
Περόπου οι μισές από τις 76 υποσχόμενες περιοχές θα μπορούσαν να συντηρήσουν πάνω από 100 ζώα και «προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για την ανάκαμψη των πληθυσμών της άγριας τίγρης».
Οι ερευνητές εστιάζονται τώρα σε συγκεκριμένες περιοχές-κλειδιά, στην Ινδία, τη ρωσική Απω Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στη διασύνδεση υφιστάμενων προστατευόμενων περιοχών.
«Πήραμε σημαντικά μαθήματα τα τελευταία δεκα χρόνια, και η μελέτη αυτή παρέχει ένα λεπτομερές σχέδιο για τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις που κρατούν το κλειδί για τη σωτηρία των τίγρεων» σχολιάζει ο Μαχέντρα Σρέστα, διευθυντής του Ταμείου για τη Σωτηρία της Τίγρης που ίδρυσε η WWF.
Όλες οι τίγρεις ανήκουν στο ίδιο είδος, Panthera tigris, χωρίζονται όμως σε αρκετά υποείδη. Ορισμένες ποικιλίες, όπως η τίγρη της Σιβηρίας, της Βεγγάλης και της Σουμάτρας, αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ άλλα υποείδη, όπως η τίγρη της Ιάβας, του Μπαλί και της Κασπίας, έχουν ήδη εξαφανιστεί.

MAY THE FORCE BE WITH YOU

Δεν υπάρχουν σχόλια: