30/9/06

Γύρισε...
Προσγειώθηκε το Σογιούζ«Διακοπές» τέλος, για την Ιρανή τουρίστρια του Διαστήματος

Με ασφάλεια προσγειώθηκε στη στέπα του Καζακστάν η ρωσική διαστημική κάψουλα Σογιούζ, στην οποία επέβαινε η ιρανικής καταγωγής τουρίστρια του Διαστήματος, Ανουσέχ Ανσαρί.

«Η προσγείωση ολοκληρώθηκε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κέντρου ελέγχου, στη Μόσχα, αμέσως μόλις η μικρή κάψουλα Σογιούζ ΤΜΑ-8 προσγειώθηκε στο βόρειο Καζακστάν.

Εκτός από την ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία, στο Σογιούζ επέβαιναν ο Ρώσος κοσμοναύτης Πάβελ Βινογκράντοφ και ο Αμερικανός αστροναύτης Τζεφ Γουίλιαμς -μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η προσγείωση του Σογιούζ έγινε σε μία στέπα περίπου 80 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Αρκάλικ, στο βόρειο Καζακστάν. Αμέσως ομάδα Ρώσων ειδικών που έχουν την ευθύνη για το πρόγραμμα ανάρρωσης των μελών του διαστημικού σταθμού περικύκλωσε την κάψουλα και βοήθησε τα τρία άτομα να αποβιβαστούν και στη συνέχεια να μεταφερθούν για ιατρικές εξετάσεις.

Η Ανουσέχ Ανσαρί, 40 χρόνων, η οποία έφυγε από το Ιράν το 1984, είναι η πρώτη γυναίκα-τουρίστρια του Διαστήματος. Την υποδέχτηκαν με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα, τα οποία δέχτηκε με ένα χαμόγελο.

Πριν φύγει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χαρακτήρισε «θαυμάσια» την εμπειρία που απεκόμισε και εξέφρασε την επιθυμία να μπορέσει να ξανακάνει τέτοιες... διακοπές.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

MAY THE FORCE BE WITH YOU

Copyright © Demetrios the Traveler
(
Brexians lair)Δεν υπάρχουν σχόλια: