8/9/06

Ο Πελέ, το «Χρυσό παπούτσι», ο Ολυμπιακός και το χτύπημα από τον Πολυχρονίου




Το «Χρυσό Παπούτσι» στους πρώτους σκόρερ της Σούπερ Λίγκα και της Β' και Γ' Εθνικής παρέδωσε ο Πελέ σε εκδήλωση που έγινε στην Βουλιαγμένη.

Όλη η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν εκεί.


Κώστας Πολυχρονίου, Τάσος Μητρόπουλος, Τάκης Λεμονής, Ιλια Ιβιτς, Αριστείδης Καμάρας, Αντώνης Αντωνιάδης, Μίμης Δομάζος, Κρίστοφ Βαζέχα, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Νίκος Καρούλιας, Χρήστος Αρδίζογλου, Τάκης Οικονομόπουλος, Αχιλλέας Ασλανίδης, Τάκης Λουκανίδης, Νίκος Κωστένογλου, Στέλιος Μανωλάς, Μίμης Παπαϊωάννου, Ντανιέλ Μπατίστα, Τάκης Γκώνιας και από τη σύγχρονη γενιά οι Ζιοβάνι, Λουτσιάνο, Εμερσον και ο διαιτητής, Κύρος Βασσάρας.

Παρούσα ήταν και η υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλη Πετραλιά, η οποία συνόδευσε στην αίθουσα μαζί με τον Πελέ.

Το κλίμα στην εκδήλωση ήταν άκρως οικογενειακό και ποδοσφαιρικό. Ο Κώστας Πολυχρονίου θυμήθηκε τη νίκη 2-1 του Ολυμπιακού επί της Σάντος το 1961 μέσα στο Καραϊσκάκη και έβγαλε ένα μικρό παράπονο.

Ρώτησε τον τότε προσωπικό του αντίπαλο, Πελέ, αν τον είχε μαρκάρει σκληρά και η απάντηση του Βραζιλιάνου ήταν... κομψή:

«Επειδή είμαστε σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα, μπορώ να σου δείξω το σημάδι που μου έχεις αφήσει στο πόδι και φαίνεται ακόμη. Ησουν τυχερός, γιατί τότε δεν υπήρχε κόκκινη κάρτα».

Ο Γιάννης Διακογιάννης, που παρουσίασε την εκδήλωση, χρησιμοποίησε μια παλαιότερη δήλωση του Φρανκ Σινάτρα: «Ζηλεύω τη δημοτικότητα του Πελέ».

Στο πάνελ βρισκόταν και ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Αντώνης Αντωνιάδης:

«Είμαι συγκινημένος και περήφανος που έχω δίπλα μου τον Πελέ. Ηταν μεγάλος παντού. Μέσα και έξω από το γήπεδο».

Ευχαριστημένος από την παρουσία του στην Ελλάδα ήταν ο Πελέ, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας και την υποδοχή:

«Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στην οικογένειά μου. Χαίρομαι που είμαι στην Ελλάδα. Ευχαριστώ όλους όσοι είναι εδώ και ιδίως τον Ζιοβάνι που πήρε πρωτάθλημα με την Σάντος.

» Ήταν ένα μεγάλο δώρο που είδα μικρά παιδιά που μου ζητούσαν αυτόγραφο σαν να είχα βάλει χθες ένα γκολ. Είναι μεγάλη χαρά που βλέπω φίλους μου. Η οικογένεια του ποδοσφαίρου είναι η μεγαλύτερη.

» Η FIFA είναι η μεγαλύτερη οικογένεια του κόσμου. Η Βραζιλία τροφοδοτεί με παίκτες την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Ο ίδιος δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει κάποιον παίκτη ως αντάξιό του, αλλά αναφέρθηκε σε πολλούς. Στον Κρόιφ, στον Ντι Στέφανο, στον Μαραντόνα, στον Μπεκενμπάουερ, στον Πλατινί, από τη νέα γενιά ξεχώρισε τον Ζιοβάνι, τον Ροναλντίνιο, τον οποίο χαρακτήρισε κορυφαίο τα τελευταία χρόνια και τον Ζιντάν, πριν από τον άσο της Μπαρτσελόνα.

Και κατέληξε ότι ο Ριβάλντο θα μπορούσε να ήταν στην εθνική στο Μουντιάλ της Γερμανίας, γιατί: «Είναι πολύ έμπειρος και οι εμφανίσεις του ήταν καλές. Αξιζε μια θέση».


MAY THE FORCE BE WITH YOU
Copyright © Demetrios the Traveler
(
Brexians lair)

Δεν υπάρχουν σχόλια: