18/9/06

Σαραντάχρονη Αμερικανίδα έγινε η πρώτη τουρίστρια στο Διάστημα




Associated Press
Έτοιμη για το ταξίδι στο Διάστημα η Ανουσέχ Ανσαρί
Μπαϊκονούρ


Η 40χρονη Αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας, Ανουσέχ Ανσαρί, έγινε η πρώτη γυναίκα-τουρίστρια στο Διάστημα, επιβαίνοντας στο ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το οποίο εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το Soyuz ΤΜΑ-9 εκτοξεύτηκε στις 07:09 (ώρα Ελλάδος) μεταφέροντας, εκτός της Ανσαρί, τον Ρώσο κοσμοναύτη Μιχαήλ Τιούριν και τον Αμερικανό αστροναύτη Μάικλ Λόπεζ-Αλέγκρια.
Η Ανουσέχ Ανσαρί μάλιστα, δεν έγινε απλώς η πρώτη γυναίκα διαστημική τουρίστρια αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα και Ιρανή που ταξιδεύει στο Διάστημα.
«Η πτήση είναι φυσιολογική, το πλήρωμα αισθάνεται υπέροχα» δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής επιτροπής ελέγχου της αποστολής, στο διαστημικό κέντρο που βρίσκεται κοντά στη Μόσχα.
Η Ανσαρί θα φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα επιστρέψει στη Γη έπειτα από ένα δεκαήμερο, ενώ ο Τιούριν και ο Λόπεζ-Αλέγκρια θα παραμείνουν στο τροχιακό εργαστήριο για έξι μήνες.
Η Ανσαρί που μένει στο Ντάλας και είναι επιχειρηματίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έφυγε από το Ιράν το 1984. 'Οπως τόνισε λίγο πριν επιβιβαστεί στο Soyuz, θα ήθελε να γίνει παράδειγμα για τους συμπατριώτες της.
«Πιστεύω ότι η πτήση μου θα είναι μια ακτίδα ελπίδας για τους νεαρούς Ιρανούς που ζουν στο Ιράν, θα τους βοηθήσει να κοιτάξουν προς τα εμπρός για να βρουν κάτι θετικό, καθώς ότι έχουν ακούσει μέχρι τώρα είναι πολύ καταπιεστικό, είναι λόγια για πολέμους και αιματοχυσίες» τόνισε η Ανσαρί.
Οι υπεύθυνοι της διαστημικής πτήσης ζήτησαν πάντως από την Ανσαρί να βγάλει από τη διαστημική στολή της τη σημαία του Ιράν και να αποφύγει να στείλει πολιτικά μηνύματα στη διάρκεια του ταξιδιού.
Η Ανσαρί δεν έχει αποκαλύψει το κόστος του «εισιτηρίου» που κατέβαλε για το τουριστικό ταξίδι στο διάστημα,αλλά άλλοι διαστημικοί τουρίστες είχαν καταβάλει στις ρωσικές αρχές κάπου 20 εκατ. δολάρια.
Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του ρωσικού Soyuz από το Καζακστάν, το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σήμανε συναγερμό όταν ένα δύσοσμο υγρό διέρρευσε από τη ρωσική μονάδα παραγωγής οξυγόνου Elektron.
Το υγρό διαπιστώθηκε ότι είναι υδροξείδιο του καλίου, μια διαβρωτική ουσία γνωστή και ως καυστική ποτάσα, ωστόσο η NASA εκτίμησε τελικά ότι το πλήρωμα δεν κινδυνεύει.
Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που η NASA σημαίνει συναγερμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Την πρώτη φορά υπήρχαν υποψίες για διαρροή αμμωνίας, οι οποίες όμως τελικά διαψεύστηκαν.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press
MAY THE FORCE BE WITH YOU
Copyright © Demetrios the Traveler
(
Brexians lair)


Δεν υπάρχουν σχόλια: