Fumatorii, jos din tren!
30 august 2006
De la 1 septembrie, in trenuri va fi interzis fumatul, conform unei decizii luate de conducerea Companiei CFR Calatori. Hotararea pune in practica prevederile legislative in vigoare care stabilesc ca, in Romania, fumatul este interzis in orice spatiu inchis si in orice mijloc de transport in comun.
Reprezentantii CFR Calatori sustin ca au luat aceasta masura ca urmare a sesizarilor venite din partea calatorilor, la recomandarea Autoritatii Nationale penru Protectia Consumatorilor si conform reglementarilor generale de transport pe calea ferata. Scopul, sustine compania de cai ferate, este asigurarea unui „transport feroviar nepoluant, sigur si cu un grad sporit de confort”.
„Este o decizie in concordanta cu tot ceea ce se intampla acum in Uniunea Europeana si acesta este doar inceputul. Vor urma restaurantele, barurile si toate spatiile inchise”, ne-a declarat Alina Predescu, sefa Biroului de presa al CFR Calatori.
Aceasta ne-a spus si ca CFR nu a comandat inca un studiu privind efectele pe care le va avea masura asupra incasarilor companiei.Tigarile, aprinse doar pe peron
CFR a inceput de ieri o campanie pentru constientizarea calatorilor, iar dupa 1 septembrie cei care vor incalca aceasta decizie vor suporta rigorile legii: amenzi contraventionale.
In Gara de Nord, vagoanele din majoritatea garniturilor au fost aduse pe peron fara a mai avea pe culoare scrumiere. Acestea au fost demontate in depourile de revizie.
Prin instalatia de sonorizare a garii era difuzat un mesaj prin care li se aducea la cunostinta calatorilor ca nu mai pot fuma in tren. In curand, sustin reprezentantii companiei, si pe legitimatiile de calatorie va fi imprimat mesajul „Fumatul interzis in tren”.
Nu se mai fumeaza nici in spatiile garii, in salile de asteptare sau in zona caselor de bilete, viciul fiind permis doar pe peroanele neacoperite ale garii.
Fara fum la vagonul-restaurant
Fumatul va fi interzis in toate tipurile de tren, de la cele rapid si intercity si pana la personalul folosit de navetisti. Nu se va putea fuma nici pe culoare si nici in toalete, iar masura va fi respectata si in vagoanele-restaurant sau bar, chiar daca acestea sunt dotate cu instalatie de climatizare.
„Primul pas a fost facut atunci cand s-a interzis fumatul in trenurile „Sageata Albastra”. De mai bine de un an, in aceste trenuri nu mai exista nici macar scrumiere. Noi nu am introdus aceasta masura si in celelalte categorii de tren, pentru ca in vagoanele care au culoare laterale s-a putut considera ca spatiul de pe hol este deschis”, a mai adaugat Alina Predescu.
Nu vor fi spatii amenajate
Conform Legii 349/2002, privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, masura in-terzicerii fumatului in spatii publice inchise ar fi trebuit sa fie luata la sase luni de la aparitia legii, dar foarte putine institutii publice s-au conformat. Incet, incet insa, fumatul nu a mai fost permis decat in locuri special amenajate.
Asa cum sunt definite prin lege, spatiile publice inchise sunt cele din institutii publice, centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medicale, culturale, sportive, in toate mijloacele de transport, autogari, gari, aeroporturi, spatiile inchise de la locul de munca etc.
Exceptie fac spatiile delimitate si amenajate special pentru fumat in incinta acestora.Obligatia amenajarii acestor spatii revine reprezentantilor institutiilor respective, iar regulile de amenajare sunt foarte stricte: sa nu se permita patrunderea aerului viciat in spatii publice inchise, sa fie ventilate si dotate cu extinctoare.
Aceste spatii trebuie sa fie marcate cu inscriptii de genul „Spatiu pentru fumatori”, „Loc pentru fumat”, „Incapere in care este permis fumatul”.CFR nu intentioneaza sa infiinteze asemenea spatii in trenuri, ci doar in zonele de peron din gari.
Sanctiuni
Amenzi sau munca in folosul comunitatii
Sanctiunile pentru cei care vor fuma, dupa 1 septembrie, in trenuri sunt afisate la casele de bilete. E drept ca anuntul nu-ti sare in ochi, ci se pierde printre celelalte comunicate ale companiei de cai ferate, asa ca nici cei care stau minute in sir la coada la bilete nu le baga in seama.
O tigara aprinsa pe culoarul vagonului de tren va „costa” intre 100 si 500 RON, sanctiuni cuprinse in legislatia in vigoare, faptasul avand posibilitatea sa plateasca jumatate din suma minima, in 48 de ore.
Studentii, elevii si, in general, persoanele fara niciun venit, vor putea presta 20 de zile de munca in folosul comunitatii, daca vor fi prinsi ca fumeaza in trenuri. Fondurile stranse din aceste amenzi vor merge la bugetul de stat si nu in bugetul CFR.
Viciu
Tigarile in Romania
Romania se afla in topul tarilor europene cu cei mai multi fumatori. Una dintre cauze este si pretul mic pe care il au tigarile fata de cel practicat in tarile occidentale. „Daca s-ar mari pretul tigarilor cu 10%, numarul fumatorilor ar scadea cu 5%”, afirma Florin Mihaltan, pneumolog la Institutul de pneumologie „Marius Nasta”, din Bucuresti.
Asta ar contribui si la o mai buna stare de sanatate a populatiei, fumatorii fiind printre persoanele cele mai expuse bolilor. „Produsii de oxidare a nicotinei din tigari favorizeza la fumatori aparitia oricarui tip de cancer, nu doar a celui pulmonar”, a explicat Andreea Zaharia, medic generalist la Cabinetul „Cristal Medical”. Cancerul de buze sau de limba reprezinta, de asemenea, o consecinta a fumatului si sunt afectiuni care apar la fumatorii de pipa.
Bolile pulmonare, virozele, astmul bronsic, infarctul, accidentul vascular, bolile arterelor, scaderea acuitatii vizuale si diabetul zaharat sunt alte cateva boli accentuate de consumul de nicotina.
Cei care stau in preajma persoanelor fumatoare nu sunt nici ei scutiti de efectele daunatoare ale tutunului. La adulti, principalele probleme sunt infectiile respiratorii acute si bolile cardiovasculare.
Totusi, printre cei mai afectati sunt copiii. „Organismul lor este imatur, la fel si sistemul imunitar, de aceea pot aparea boli pulmonare, bronsite, otite”, a afirmat Magdalena Ciobanu, pneumolog la Institutul „Marius Nasta”, din Capitala.
Gravidele care se expun fumului de tigara prezinta un risc mai mare de a naste prematur sau copii cu greutate mai mica, deoarece nicotina le afecteaza placenta. (Andreea Georgescu)
Legislatie
Europa fumeaza acasa
Multe state europene, si nu numai, au luat-o inaintea Romaniei, aplicand legi care interzic fumatul nu numai in mijloacele de transport in comun, ci in toate locurile publice. Franta se pregateste sa introduca o interdictie aproape totala, incepand de anul viitor.
Legi draconice antifumat intra in vigoare tot din 2007 in Marea Britanie si Scotia. Irlanda, Suedia, Spania, Norvegia si Italia au interzis deja fumatul in spatiile publice, inclusiv in mijloacele de transport in comun.
Belgia permite fumatul in baruri si restaurante, dar nu si in trenuri. Din 2007, vor exista 13 state americane in care fumatul va fi interzis in locurile publice. In general, indiferent de duritatea legilor de profil din Europa si din restul lumii, fumatul in mijloacele de transport in comun este primul interzis de autoritati. (Flavius Toader)
Resemnare
Fumatorii vor locuri amenajate special
La numai cateva ore dupa anuntul facut de CFR, fumatorii care asteptau sa plece in diferite directii din Gara de Nord pareau sa se fi resemnat.
Pe peroane, cei mai multi fumau tigara de la tigara, in timp ce vocea din megafoanele garii le aducea la cunostinta noua restrictie: fumatul interzis in trenuri. Nefumatorii au fost de-a dreptul entuziasmati si au cerut amenzi mai mari pentru cei care incalca legea.
Viorel Bocanet: „E o decizie buna, pentru ca sunt si oameni nefumatori. Noi mergem cu trenul pana in Germania, si acolo inteleg ca se fumeaza in trenuri. O sa fumam in gara. Ar trebui sa faca si locuri speciale pentru fumatori, cum e in America: fiecare are „pasarica” lui, dar trebuie sa o respecte si pe a celuilalt”.
Viorel Turcas: „Au anuntat acum, chiar la megafon. Cand mi-am cumparat biletul, nu mi-au spus de aceasta noua masura. Ar trebui sa amenajeze locuri speciale”.
Adina Sercaianu: „Sa amenajeze locuri speciale pentru fumatori si apoi sa ia asemenea masuri. Poate, pe viitor, vor face si acest lucru. Ma deranjeaza masura, iar sanctiunile sunt destul de mari”.
Aurica Popa: „Nu ma deranjeaza, chiar daca sunt fumator. Vom fuma cand ne dam jos din tren, daca asa s-a stabilit”.
Aurelian Andrei: „Nu stiam (arunca tigara pe care si-a aprins-o, desi a urcat deja in tren). Asta e! Chiar ca nu mai sunt scrumiere!”.
A consemnat Ana Jitarita
Sursa: Evenimentul Zilei
(Brexians lair)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου