17/8/06

ΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟ ΧΑΜΑΜ...

ΧΑΜΑΜ εκ του χαμαί ή χαμά (τα αρχαία βαλανεία και ακολούθως οι ρωμαϊκές θέρμαι, εθερμαίνοντο χαμαί, με υποκαυστήρας. Τα λουτρά γενικά, ονομάσθηκαν "τούρκικα" από τους πρώτους άγγλους επισκέπτες της Πόλης μετά την Αλωση)


Η πόλη αδειάζει ολοένα και εμείς, οι λιγοστοί εναπομείναντες, μπορούμε να απολαύσουμε μια Αθήνα, λίγο θερμή, αλλά με σαφώς πιο "χαλαρούς" ρυθμούς. Είναι μια καλή ευκαιρία λοιπόν, να την περπατήσουμε περισσότερο, να ανακαλύψουμε παλιά και νέα της μυστικά, να τη βιώσουμε και να τη χαρούμε διαφορετικά απ' ότι συνήθως.
Και μια και μιλάμε για "ζέστη" και "χαλάρωση", μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η μια επίσκεψη στο χαμάμ του Αμπίντ Εφέντ, γνωστό και ως Λουτρό των Αέρηδων, στην Πλάκα, στην οδό Κυρρήστου 8, κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά.
Το κτήριο που κατασκευάστηκε το 17ο αιώνα, είναι το μοναδικό σωζόμενο οθωμανικό δημόσιο λουτρό της Αθήνας και από αρχιτεκτονική άποψη είναι πολύ απλό.
Κατά την οθωμανική περίοδο χωριζόταν σε τρεις αίθουσες: Η πρώτη αίθουσα ήταν το αποδυτήριο, που αποτελούσε σημείο υποδοχής, αναμονής, ανάπαυσης και διασκέδασης, ο δεύτερος χώρος ονομαζόταν "χλιαρός" και θερμαινόταν μέτρια για να συνηθίζει το σώμα πριν από την είσοδο στον τρίτο χώρο, το "θερμό", όπου υπήρχαν γούρνες με τρεχούμενα νερά. Εκεί βρίσκονταν και μικρά ατομικά "διαμερίσματα" για τους πελάτες που επιθυμούσαν ησυχία.
Στην οθωμανική περίοδο το χαμάμ χρησιμοποιούνταν από γυναίκες και άντρες, αλλά κάθε φύλο επισκεπτόταν το λουτρό σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Το 1870 περίπου, το χαμάμ άλλαξε μορφή και προστέθηκαν κι άλλα τμήματα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση του ταυτόχρονα από άντρες και γυναίκες, ενώ απέκτησε και νεοκλασική πρόσοψη σύμφωνα με την τάση της εποχής.
Το 1900 κληροδοτήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, ενώ μέχρι και το 1965 ήταν ανοικτό για το κοινό. Ύστερα από τρεις δεκαετίες εγκατάλειψης το κτίριο, ύστερα από την αποκατάστασή του από τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτηρίων και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, παραχωρήθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όπου και μετατράπηκε το 1999 σε μουσείο με αντικείμενο την καθαριότητα, την φροντίδα και τον καλλωπισμό του σώματος σε διαχρονική θεώρηση.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν όλους τους χώρους του, να ενημερωθούν για την ιστορία του και να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα των παλαιών δημόσιων λουτρών μέσα από ένα πρόγραμμα γεμάτο εικόνες και ήχους από άλλες εποχές.
Ώρες λειτουργίας: 09:00- 14.30, καθημερινά εκτός ΤρίτηςΤηλ.: 210 32 44 340


Σάουνα και Χαμάμ
Η Σάουνα δεν είναι ισοδύναμη με το
Χαμάμ (ή ατμόλουτρο). Το Ατμόλουτρο είναι θάλαμος γεμάτος υδρατμούς. Η θερμοκρασία διατηρείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από της Σάουνα γιατί όσο αυξάνει η περιεκτικότητα του αέρα σε υδρατμούς τόσο ελαττώνεται η ανοχή θερμοκρασίας από το σώμα. Στο Ατμόλουτρο η θερμοκρασία του αέρα δεν φθάνει περισσότερο από περ. 55° C. Στη Σάουνα η θερμοκρασία είναι περ. 80°C και μπορεί να φθάσει και στους 100° C. Το σώμα δεν φθάνει στην ίδια θερμοκρασία, φυσικά, γιατί η εφίδρωση διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σε ανεκτά επίπεδα. Συνήθως η θερμοκρασία του δέρματος ανεβαίνει κατά περίπου 3° C, ενώ των οργάνων ανεβαίνει περ. 1° C.



Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια: