11/8/06

ΜΙΝΩΪΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ



Ο αγαπημένος ξυπόλητος ήρωας, ο Καραγκιόζης, συναντά το Θησέα, το Μινώταυρο και την Αριάδνη και τους συντροφεύει στο ταξίδι τους. Ή μάλλον συντροφεύει τον Θησέα στο ταξίδι του προς την Κρήτη και το παλάτι του Μίνωα. Ο Θησέας έχει ακόμα μια συντροφιά και ένανσύμμαχο στο περιπετειώδες ταξίδι του.
Η ιστορία του Θησέα είναι γνωστή. Κάθε χρόνο η Αθήνα έστελνε εφτά νέους και εφτά νέες ως τροφή στον τρομερό Μινώταυρο, φόρο στο βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Ο Θησέας όμως είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος σ' αυτό. Έτσι, πείθει τον πατέρα του, Αιγέα, να τον στείλει στην Κρήτη, ανάμεσα στους άλλους νέους. Αν και διστακτικός στην αρχή, ο Αιγέας επιτρέπει στον Θησέα να φύγει, ζητώντας του μόνο όταν επιστρέψει να βάλει άσπρα πανιά στο πλοίο για δει από μακριά ότι ο γιος του ζει.
Ο Θησέας φτάνει στην Κρήτη, με σκοπό να σκοτώσει το Μινώταυρο. Όμως, το τέρας ζει σε έναν τεράστιο λαβύρινθο. Έτσι, ακόμα κι αν καταφέρει να τον σκοτώσει, ίσως να μην μπορέσει να βγει ποτέ έξω. Τη λύση του τη δίνει η κόρη του Μίνωα, η Αριάδνη. Το δίνει ένα κουβάρι, το οποίο θα ξετυλίγει καθώς κινείται στο λαβύρινθο. Όταν σκοτώσει το Μινώταυρο, θα μπορέσει να ξαναβρεί το δρόμο του. Ο Θησέας ακολουθεί τη συμβουλή της, σκοτώνει το Μινώταυρο και βγαίνει σώος από το λαβύρινθο.
Ο Θησέας επιστρέφει ήρωας στην Αθήνα, παίρνοντας μαζί του και την Αριάδνη. Μα πάνω στον ενθουσιασμό του ξεχνά να αλλάξει τα πανιά στο πλοίο. Όταν πλησιάζουν στην Αθήνα, ο Αιγέας τους περιμένει στο Σούνιο. Βλέποντας τα μαύρα πανιά πιστεύει ότι ο γιος είναι νεκρός και πνίγεται στη θάλασσα. (Σύμφωνα με το μύθο, το Αιγαίο Πέλαγος πήρε το όνομά του).
Αυτή τουλάχιστον είναι η ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου όπως τη γνωρίζουμε από τη μυθολογία. Το Θέατρο Σκιών όμως σίγουρα μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, πόσο μάλλον όταν στην ιστορία εμπλέκεται και ο Καραγκιόζης!


Posted by Picasa

may the force be with you

Δεν υπάρχουν σχόλια: